Poetica invizibilă a ecosistemului acvatic cu Nita Mocanu & Marius Stoica

7 – 8 octombrie 2023, Uzina Hidrocentrală Timișoara

Uzina Hidrocentrală din Timișoara, cunoscută și sub numele de “Nodul Hidro” din cartierul Fabric, a fost gazda ultimului atelier Culture Quest din 2023. Nita Mocanu și Marius Stoica au fost ghizii noștri într-o călătorie captivantă spre tainele apelor, a căror calitate și mister suntem adesea tentați să le trecem cu vederea. Evenimentul, focusat pe conștientizarea și explorarea coexistenței noastre alături de viețuitoarele acvatice, s-a desfășurat într-un atelier destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Cu ajutorul tehnicii artei video, am pătruns într-un univers nevăzut cu ochiul liber, descoperind că ceea ce nu este vizibil poate deveni palpabil atât prin intermediul instrumentelor științifice, cât și prin experiențe estetice.

Am evaluat parametrii calității apei din Bega, am făcut cunoștință cu plantele acvatice și semiacvatice locale, precum și cu viețuitoarele mici și mai puțin cunoscute care trăiesc în bălțile și râurile din jurul nostru. Am dezbătut modurile neașteptate în care interacționăm cu toate aceste viețuitoare, într-un efort de a descoperi cum suntem parte a aceluiași ecosistem.

Cele două zile ne-au permis să simțim și să înțelegem mai profund o lume mult prea puțin cunoscută, ne-au învățat mai multe despre conexiunea noastră cu apa și că Bega de dedesubt ascunde o lume fascinantă pe care merită să o prețuim și să o protejăm. 

La final, am redescoperit bucuria de a fi împreună pe firul viu al apei printr-o plimbare pe malul Begăi sălbatice, alături de lebede, rațe și mulți brotaci.

Email
WhatsApp
Facebook
LinkedIn

ALTE ATELIERE