Stația de fermentație cu Mihaela Vasiliu

3 – 4 iunie 2023, INDECIS

Fermentația înseamnă conectarea la un ritm mai lent, de a observa și trăi viața într-un mod mai conștient. Ne exersăm răbdarea și ne deschidem în fața proceselor care se desfășoară în jurul nostru și în interiorul nostru. O oportunitate de a ne conecta la ciclurile naturii și de a aprecia transformarea și evoluția treptată a alimentelor.

Pe 3 și 4 iunie la atelierul Stația de Fermentație, alături de Mihaela Vasiliu, cei tineri au avut oportunitatea să descopere tainele acestui proces ancestral, să exploreze lumea fascinantă a alimentelor fermentate și a altor metode naturale de conservare.

“Prin lucrările mele recente, încerc să depășesc conceptele și să explorez în profunzime încurcăturile lumii din jurul nostru. Pentru aceasta, mă bazez pe înțelepciunea plantelor și bacteriilor și, ghidată de procesele de fermentație din jur, doresc să împărtășesc rețete simple ca alternativă la industrializarea producției alimentare și exploatarea entităților non-umane. Fermentația înseamnă pentru mine conectarea la un ritm mai lent, de a observa și trăi viața, precum și exersarea răbdării în fața proceselor din jur și din interior. Crearea timpului și spațiului pentru observație și grijă reprezintă pentru mine gestul primar de nesupunere față de ritmul haotic al capitalismului.” – Mihaela Vasiliu

În prima parte a atelierului participanții au făcut cunoștință cu ciupercile și bacteriile și au aflat mai multe despre principiile de bază ale fermentației și modul în care aceasta transformă alimentele. Pe lângă aspectele tehnice, aceștia au aflat cum acest proces ancestral a fost utilizat de-a lungul istoriei și cum a evoluat pentru a ne aduce beneficii în zilele noastre.

Ne-a plăcut foarte mult și plimbarea la Piața 700 din Timișoara, unde am avut acces la ingrediente proaspete, direct de la producătorii locali ❤️

FUNK HOUSE

În partea a doua a atelierului, Mihaela a împărtășit rețete simple de murături, benefice pentru minte și corp. Au fost momentele în care fiecare participant a putut să experimenteze prin propriile creații, și-au împărtășit cunoștințele și au descoperit noi arome și combinații de pus în borcan.

Studiind știința și istoria fermentației, adaptând-o la ingredientele locale și gătind cu rezultatele, odată ce avem aceste produse incredibile la dispoziție – fie că este vorba de fructe și legume lacto-fermentate, miso, kombucha – gătitul devine mai ușor, iar mâncarea mult mai complexă, subtilă și delicioasă.

Mulțumim Mihaela pentru prezență și inspirație, Miruna, Arina, Erik, Oliver, Levi, Mara și Ania pentru participare și Cătălin pentru minunatele fotografii.

Email
WhatsApp
Facebook
LinkedIn