Laborator de seismologie la Liebling

22-23 august, Școala Gimnazială Liebling

Pe 22 și 23 august ne întâlnim la Școala Gimnazială Liebling pentru un program de educație alternativă care îmbină Științele Pământului cu expresia artistică contemporană.

Programul aduce în prim-plan ateliere educaționale menite să inspire tinerii, avându-l ca ghid și coordonator pe Eduard Necula. În cadrul acestor ateliere, participanții vor avea ocazia să își construiască propriile seismometre, dispozitive fundamentale pentru monitorizarea și înregistrarea mișcărilor seismice. Concomitent, sub îndrumarea atentă a Adinei Rău și a lui Mimi Ciora, se va desfășura un atelier destinat creării unei hărți macroseismice ce aduce la viață cutremurele petrecute în zona Banatului. Aceste hărți își vor depăși cu mult rolul simplu de reprezentări vizuale, ele urmând a fi reinterpretate într-o manieră artistică ce va sublinia nu doar evenimentele seismice, ci și elementele lor esențiale în contextul artei contemporane.

Scopul acestui eveniment este să faciliteze învățarea continuă, non-formală, cu accent pe conceptele din domeniul geoștiințelor și pe modul în care acestea pot fi integrate într-un context mai amplu. În a doua parte a workshopului Adina Rău, va coordona atelierul “Seismo Lab”, în cadrul căruia va împărtăși exemple de bune practici și metode pentru profesori interesați să integreze conținut relevant din domeniul seismologiei în lecțiile lor.

Programul de la Liebling își propune să creeze o punte între cunoașterea științifică și creativitatea artistică, având ca obiectiv dezvoltarea unei înțelegeri profunde a fenomenelor seismice și stimularea învățării prin intermediul experiențelor practice și expresiei artistice contemporane.

Atelierele sunt derulate de membrii GeoEduLab – Laboratorul de Geofizică Aplicată, Prevenire și Educației din cadrul Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), ce are una din direcțiile de acțiune axate pe aplicarea metodelor și instrumentelor de cercetare în educație, făcând parte si din seria de pre-evenimente ReCoNnect2 – Noaptea Cercetătorilor Europeni, un proiect european în care INCDFP își unește forțele cu alte cinci institute de cercetare și patru universități.

Email
WhatsApp
Facebook
LinkedIn

ALTE EVENIMENTE