Lumi acvatice, vise în deșert

iulie – octombrie 2024

Culture Quest, ajuns la al treilea an, își propune să faciliteze transferul de cunoștințe și să ofere noi experiențe și oportunități de experimentare, care promovează gândirea critică și creativitatea.

LUMI ACVATICE, VISE ÎN DEȘERT – programul din acest an, se desfășoară în perioada iulie – octombrie 2024, în diverse locații din Timișoara: spațiul Indecis artist run Bastion 3, de-a lungul malurilor Begăi, dar și în împrejurimile orașului – mlaștinile și Rezervația Ornitologică de la Satchinez și Sanctuarul pentru păsări SEPALE.

Într-o lume în care încă avem acces la apă, deși mulți dintre noi nu beneficiază de acest privilegiu, și în care deșertificarea avansează rapid, ne întrebăm ce soluții și mecanisme am putea folosi atât în viața de zi cu zi, cât și în cadrul programului din acest an. Arta și știința joacă roluri cruciale în această ecuație, acționând ca instrumente pentru sensibilizare și schimbare socială. Prin intermediul artelor, cercetăm emoția și frumusețea naturii într-un mod care să inspire și să provoace gândirea critică. Știința, pe de altă parte, ne oferă instrumentele și cunoștințele necesare pentru a înțelege mai bine problemele și amenințările lumii care ne înconjoară. Împreună, acestea pot cultiva o perspectivă proactivă și empatică față de mediul înconjurător și față de ființele non-umane cu care împărțim această planetă.

Noua ediție se adresează unui public divers, cu vârste între 12 și 99+ ani, cu un program care aduce laolaltă științele, ecologia și arta. Invităm participanții să colaboreze cu biologi, artiști și specialiști din domeniul sanctuarelor pentru păsări și le propunem o plimbare ghidată pe malurile Begăi, o expediție de cercetare prin Rezervația Ornitologică Satchinez, ateliere interdisciplinare, dezbateri și o serie de activități pentru cei mici.

Prin prisma unor multiple lentile științifico-fantastico-artistice, Culture Quest își propune să valorifice patrimoniul natural al Timișoarei, să sensibilizeze cu privire la schimbările climatice și să încurajeze colaborarea și schimburile de idei între generații diferite și o conviețuire armonioasă cu mediul și ființele non-umane.

**cover de Lucian Barbu

Parteneri: Asociația Culturală și Ecologică SEPALE, Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4, Liceul de Arte Plastice Timișoara, Asociația Colț de Banat

Parteneri media: Scena9, Revista ARTA, PropagArta

Email
WhatsApp
Facebook
LinkedIn

Program