Pe 7 și 8 octombrie te invităm la Uzina Hidrocentrală din Timișoara, cunoscută și sub numele de “Nodul Hidro” din cartierul Fabric.
Alături de Nita Mocanu & Marius Stoica aflăm mai multe despre calitatea apei, coexistență și sisteme ecologice.
*** Atelierul se adresează tinerilor (12-18 ani), indiferent de pregătire. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere. 12 locuri disponibile.
Folosind tehnica artei video, descoperim împreună modul în care ceea ce nu este vizibil ochiului uman poate deveni vizibil, atât prin instrumente științifice, cât și prin experiențe estetice. Conștientizarea coexistenței noastre alături de ființele care trăiesc într-un mediu complet diferit, cum este mediul acvatic, și înțelegerea legăturilor complicate dintre toate viețuitoarele, inclusiv specia umană, se pot realiza prin intermediul experienței “magice” a artei. Nu ne referim la magia cu vrăji, ci mai degrabă la magia subtilă a artei, care ne permite să simțim și să înțelegem mai profund această lume.
În cadrul atelierului, vom evalua parametrii calității apei din Bega și vom face cunoștință cu plantele acvatice și semiacvatice locale, precum și cu viețuitoarele mici și mai puțin cunoscute care trăiesc în bălțile și râurile din jurul nostru. Vom dezbate și modurile neașteptate în care interacționăm cu toate aceste viețuitoare.
Ilustrăm toate aceste descoperiri prin arta poemului și a eseului video, prin storyboard-uri și metafore vizuale. Pentru un plus de inspirație, vom explora lucrările artiștilor și regizorilor care au utilizat aceste tehnici dar și tehnica defamiliarizării, adesea folosită în literatură, pentru a ne ajuta să vedem lumea subacvatică cu alți ochi.
Nita Mocanu (n.1977) este artistă vizuală, profesoară și manager cultural. A terminat studiile la Universitatea de Arte și Design Cluj- Napoca, licențiată în Grafică și masterandă în Foto-Video PCI. Este profesoară de PCI și arte vizuale la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și președinta Asociației Doar Mâine pentru ecologie, educație și artă.
Domenii de influență în activitatea ei artistică sunt psihologia comportamentală și socială, realismul speculativ și literatura. Ca tehnică creează cu predilecție video, instalație, performance și poezie.
Are o experiență vastă în dezvoltarea de proiecte de pedagogie experimentală, pedagogii ale crizei și experiențiale la intersecția dintre ecologie, artă și noi tehnologii.
Marius Stoica (n. 1980) este absolvent de filosofie iar proiectele sale se situează între filosofie, artă, ecologie și tehnologie. Din 2016 a început proiectul etho.tk care își propune să exprime prin diverse abordări artistice (instalație, video performance, netart) un ansamblu de idei filozofice circumscrise realismului speculativ și care orbitează în jurul conceptului de etho-tectură (căile de comunicare invizibile, uzate și bătucite din interiorul rețelelor/asamblajelor de lucruri, ființe și entități).